Dolar 32,4768
Euro 34,9560
Altın 2.436,58
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 27°C
Az Bulutlu
Mersin
27°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 25°C

Buika Konseri (Mersin Uluslararası Müzik Festivali)

29 Mayıs 2014 23:04
221
A+
A-

buika-yenisehir-konser13.Mersin Uluslararası Müzik Festivali – Buika Konseri

Yenişehir Belediyesi Kültür Merkezi

10.06.2014, Salı / 20:00

Bilet fitayları: I.Kısım – 75 TL II.Kısım – 50 TL Balkon – 30 TL

BUIKA Hakkında

“Bir sanatçı sadece şarkı söyleyen ya da resim yapan biri değildir, hayatını sanata dönüştüren kişidir” Buika

Buika, 1972 yılında Mayorka adasında Ekvator Ginesi’nden gelen ailesinin halen yaşamaya devam ettiği Palma şehrinde dünyaya geldi. Buika’ya caz efsanelerinin şarkılarını dinlemeyi aşılayan annesiydi , ancak bir yandan da evinin penceresinden geleneksel copla şarkılarını dinliyordu. Sokaklarda flamenko çığlıklarıyla büyüyen Buika ona kimliğini veren tenine işleyen müziklerle kendini buluyordu.

Mayorka’da barlarda ve kulüplerde şarkılar söyleyen Buika, bu sırada house müzik tarzında bazı dans şarkılarına vokalleriyle eşlik etti.Tiyatro grubu La Fura del Baus ile ünlü “Ombra“ uyarlamasında da birlikte çalıştı.. 2000 yılında Las Vegas’a gelen Buika, Tina Turner taklidi yaptığı ve ayrıca The Supremes grubunun da canlandırıldığı şovlarından sonra cazın ünlü isimlerinden Rachelle Ferrell’den, the Blue Note Club’ta şarkı söylemesi için teklif aldı.

Madrid’e dönen ve ilk albümü ile yeteneklerini ve becerilerini sergileyen sanatçı 4 farklı prodüktörle kendine özgü bir tarz yakalamayı başardı.Kariyerini özetlemek pek kolay olmasa da Buika ağzını açıp da şarkı söylemeye başladığında artık herkes “onun gibi şarkı söyleyebilen” biri olmadığını çok iyi biliyor.

Javier Limon’un prodüksiyonunu yaptığı ikinci albümü, “MI NIÑA LOLA”, İspanyol Müzik Ödülleri’nde, En İyi Prodüksiyon ve En İyi İspanyolca Albüm dallarındaki ödüllerini kucakladı. Almanya’da da Müzik Eleştirmenleri Ödülü alan sanatçı katıldığı festivallerden olağanüstü bir ilgiyle geri döndü.Seyircilerin konserlerini soluksuz izlediği ve eleştirmenlerin yerlere göklere sığdıramadığı Buika, hakkında her konser sonrasında tutku dolu makaleler yazıldı.

Buika üçüncü albümü “Niña de Fuego”; için yine Javier Limón ile işbirliği yaptı.Geleneksel copla şarkılarını tekrar ziyaret ettiği, ilk kez Meksika’nın geleneksel ranchera’larına yerverdiği ve ilk kez kendi kalemiyle ve Javier Limon ile birlikte şarkılar yazdığı bir albüm kaydetmiş oldu.Aşk şarkıları ve daha önemlisi kaybedilen aşklara şarkılar söyleyen Buika, şarkılarını yazarken kendi deneyimlerinden yola çıkıyor, ya da Javier Limón onun için sözler yazıyor.Turnelerdeki yalnız, uzun ve uykusuz gecelerde Buika yeni şarkılar yazıyor.

Buika sadece copla söylüyor, diyorlar ama bu doğru değil;Buika copla şarkılarını yaşıyor, deneyimliyor, kelimelerle oynuyor, duyguları içiyor ve kulağımıza fısıldıyor.

“Niña de Fuego” albümü ile Latin Grammy ödüllerine Yılın En İyi Albümü ve En İyi Prodüksiyon kategorilerinde aday olan Buika, ödül gecesinde çıplak sesle a capella okuduğu Volver, Volver adlı şarkısıyla akıllara kazındı. Son turnesinde Montreux Caz Festivaline de katılan Buika ayrıca Arjantin, Helsinki,Oslo ve Zürih’te konserler verdi.Amerika’dan, Meksika’ya ve Roma’ya kadar dünyanın heryerinde büyük ilgi görüyor. Portekizli ünlü Fado şarkıcısı Mariza’nın son albümü Terra için Pequeñas Verdades adlı şarkıda duet yapan Buika, Mírame adlı şarkıda Elefteria Arvanitakis’e eşlik etti.

Eylül 2009’da yayınlanan, dünyaca ünlü yıldız Nelly Furtado’nun son albümü “Mi Plan”’da ise Furtado’ya , kadınların gücü için yazılmış bir ilahi olan “Fuerte” adlı şarkıda eşlik ediyor.

“El Ultimo Trago” albümğnde Meksikalı efsane şarkıcı Chavela Vargas’a armağan ettiği şarkıları söylüyor.

90 yaşına gelen ve Pink Martini grubunun da son albümleri “Splendor in the grass” için beraber bir şarkı kaydettikleri Chavela Vargas şarkılarını Latin Caz tadında yorumlayan Buika, Meksika’nın yaşayan efsanesi Vargas’ın şarkılarıyla En İyi Tropikal Albüm Grammy’si aldı.

Mariza, Yasmin Levy, Elefteria Arvanitakis ve tabii ki Buika’nın albümlerinin prodüktörü Javier Limon’un yepyeni albümü Mujeres de Agua’da muhteşem bir şarkıya imza atarken,2011 senesinde de Seal ile kaydettiği ‘You Get Me’ şarkısı ile dünyada listelerine girdi.

Pedro Almodovar’ın sansasyonel filmi “La Piel Que Habito” (İçinde Yaşadığım Deri) için küçük bir rol de alarak seslendirdiği şarkılarla da büyük ilgi gören yıldız, Best of albüm çalışması ‘En Mi Piel” ile kariyerinin en güzel şarkılarını biraraya getiriyor.

Buika 4 Haziran’da tüm dünyada yayınlanacak yepyeni albümü ‘La Noche Mas Larga’da kendi şarkılarını ve de Siboney, Ne Me Quite Pas ve Throw It Away gibi klasik şarkıları seslendiriyor.

NPR tarafından dünyanın 50 En Büyük Sesi’nden biri olarak seçilen Buika en iyi şarkılarını bir araya getirdiği “En Mi Piel” albümünden sonra çıkaracağı ‘La Noche Mas Larga’ albümünün Dünya Turnesi kapsamında 31 Mayıs’ta Mersin’de.

56. Grammy ödüllerinde ‘La Noche Mas Larga’ albümü ile ‘En İyi Latin Caz Albümü’ne aday olan aşkın tutkulu sesi Buika sevenlerine unutulmaz bir müzik şöleni yaşatacak.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.