Dolar 32,3218
Euro 35,0717
Altın 2.279,78
BİST 9.017,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 25°C
Az Bulutlu
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 24°C
Paz 23°C
Pts 23°C

CHP Mersin’de Umut Oran Sürprizi!

CHP Mersin’de Umut Oran Sürprizi!
10 Nisan 2015 17:43
220
A+
A-

umut-oran-chp-mersin

Milletvekili aday listesine konulmayan CHP İstanbul milletvekili Umut Oran için büyük bir sürpriz yaşandı.

Sözcü Gazetesi’nden Başak Kaya’nın haberine göre milletvekili aday listesine konulmayan CHP İstanbul milletvekili Umut Oran için büyük bir sürpriz yaşandı. Kamuoyundan gelen baskılar ve eleştirilerin ardından, Oran’ın Mersin’de boş bulunan 4. sıradan aday yapılabileceği konuşuluyor.

CHP’nin Sosyalist Enternasyonel’deki temsilcisi ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, özellikle yandaş medyanın başlattığı karalama kampanyası sonrasında tekrar aday gösterileceğine kesin gözüyle bakılan isimler arasındaydı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer bulamadı.

KÜSMEDİ

Oran sadece partililerin değil kamuoyunun da tepkisini çeken bu gelişme üzerine, “Yıllar sonra ilk defa partimiz demokratik bir aday belirleme süreci benimsedi. Ben Genel Başkanımızla konuşarak kontenjan adaylığına başvurmuştum. Liste dışı kalmam Genel Başkanımızın takdiridir. Onun üzerine yorum yapmak doğru olmaz. Kimseye kırgın değilim kararına saygı duyuyorum’’ demişti.

MERSİN LİSTESİNDE BOŞLUK VAR

Mersin adayları arasında yer alan Mustafa Baysan sağlık sorunları nedeniyle adaylıktan çekilmiş, birinci sırada yer alan kontenjana ise atama yapılmamıştı. Bu nedenle de sıralama değişmişti. Şimdi boş kalan 4. sıra adaylığa Umut Oran’ın konulacağı belirtiliyor. Oran’ın Mersin bölge siyasetine uzak olmadığı, aday gösterilmesi durumunda beşinci sıra adayını da TBMM’ye taşınma ihtimalinin yüksek olduğu vurgulanıyor. Oran’ın Mersin adaylığı konusunda son kararı Kılıçdaroğlu verecek.

Kaynak: Sozcu.com.tr

UMUT ORAN KİMDİR?

16 Ekim 1962’de İstanbul’da doğdu. Orta ve lise öğrenimini Saint-Benoit Lisesi, yüksek öğrenimini Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Fakültesi’nde tamamladı.

İŞ HAYATI
Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra Koç Holding’in Tekstil Şirketi Bozkurt Mensucat’ta çalışmaya başladı. İş yaşamına Öztek Tekstil’de devam eden Oran, 1992 yılında kendi şirketi olan Domino Tekstil Ürünleri San. ve Dış Tic. A.Ş’yi kurdu. Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren Domino Tekstil’in fabrikası, Umut Oran’ın 1996 yılından itibaren misyon edindiği“Anadolu’da istihdam yaratma” çalışmalarının bir örneği olarak Bolu’da kuruldu ve 1997 yılında 30.000 m2 açık, 10.000 m2 kapalı alanda faaliyete başladı. Entegre dikim fabrikası olan Domino Tekstil’de halen 250 kişi çalışmaktadır. Şirket yöneticiliği zamanında şirket çalışanlarının yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Oran; siyasete atıldıktan sonra, şirketinin yönetim, yetki ve sorumluluğunu çalışanlarına devretmiştir.

TÜRKİYE GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANLIĞI
1993 yılında Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’ne (TGSD) üye olan Umut Oran, 28 Şubat 2002’de TGSD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi.

Yönetim Kurulu Başkanlığı döneminde Anadolu’da istihdam yaratmayı ve az gelişmiş bölgelere vergisel muafiyeti hedefleyen Oran, hem bölgenin kalkınması hem de sektörün daha rekabetçi olması için çalıştı.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği, Oran’ın başkanlığı döneminde, “Anadolu’da Yerinde İş, Aş, Barış” sloganı ile başlayan “Anadolu’da Yatırımı ve İstihdamı Teşvik Projesi” ile Anadolu’nun ulusal ve uluslararası yatırımcılara açılmasına öncülük etti.

TGSD, sektöre geleceğe yönelik bir vizyon kazandırmak için de 2000 / 2001 yılları başında UFUK 2010 Projesi’ni başlattı. Yurtiçi ve yurtdışında yoğun lobi çalışmaları yürüten TGSD, asgari ücret üzerindeki kamu yükünün dünya ortalaması seviyesine çekilmesi ve kayıt dışının önüne geçmek amacıyla fazla sayıda işçi çalıştırmayı teşvik edecek bir sistem oluşturulması için çalıştı.

DTÖ, Avrupa Komisyonu, ABD Dış Ticaret yetkilileri ile çeşitli ortak platformlarda, Türk özel sektörünü temsil etti ve çeşitli çalışmalarda bulundu.

BOLU TİCARET VE SANAYİ ODASI MECLİS BAŞKANLIĞI
Yerinde iş, aş, sosyal barış projesinin pilot merkezi olan ve yatırımları bulunan Bolu’da 2005 Mart ayından itibaren Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevine getirilmiş ve bu görevini 2009 yılına kadar sürdürmüştür.

TOBB TÜRKİYE KONFEKSİYON VE HAZIR GİYİM SANAYİ MECLİS BAŞKANLIĞI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde yer alan Türkiye Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclisi’nin 17 Temmuz 2006 tarihinde yapılan toplantısı sonucunda Meclis Başkanlığı görevine getirilen Oran, sektörel kümelenme ve bölgesel kalkınma ile ilgili çalışmalar yaparak siyasi iradenin sektörel, bölgesel teşvik politikalarına katkı sağlamıştır.

ULUSLARARASI GÖREVLERİ
Umut Oran, küreselleşmeyle birlikte yerel sorunların yanı sıra tüm dünyada etkin olmanın öneminin artmasından hareketle, uluslararası hazır giyim örgütlerinde de görev aldı.

2002-2003 IAF Başkanlığı (Dünya Hazır Giyim Federasyonu),
2000-2005 yılları arasında Euratex (Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Organizasyonu) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Euratex’in Hazır Giyim Kanadı Başkanlığı görevini yürütmüştür.

ÖDÜLLER
Umut Oran’ın yönetimindeki TGSD tarafından yürütülen “Anadolu’da Yatırımı ve İstihdamı Teşvik Projesi”, Ekim 2002’de Dünya Gazetesi’nin aylık ekonomi ve finans dergisi Globus tarafından verilen “İhracatın Yıldızları 2002-İhracat Teşvik ödülleri” kapsamındaki “İhracat Temelli Bölgesel Kalkınma Projesi Ödülü”nü,
Platin Ekonomi ve Aktüalite Dergisi’nin “Platin Zirvedekiler 2003” ödül töreninde “Sosyal Sorumluluk” ödülünü,
Genç Müteşebbisler Derneği Türkiye Şubesi (Junior Chamber Türkiye) tarafından düzenlenen “Türkiye’nin En Başarılı Genci Yarışması” ödülünü,
2003” yarışmasında, “İş Dünyası, Ekonomi ve Girişimcilik” ödülünü,
TGSD, Oran’ın başkanlığı döneminde Dünya Gazetesi’nin her yıl düzenlemiş olduğu “Ekonominin Şeref Kürsüsü” 2003 seçimlerinde “Yılın Sivil Toplum Örgütü” ödülünü almıştır.
İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) İşletme Fakültesi ve Dünya Gazetesi işbirliği ile 1999 yılından itibaren “Ülkemizde Yılın İşletmecileri” yarışması düzenlenmeye başlanmıştır ve 2007 “Yılın İşletmecisi Ödülü” Umut Oran’a verilmiştir.
Milli Prodüktivite Merkezi Yönetim Kurulu 1988 yılından bu yana düzenli olarak “ Yılın Verimli İşçi-İşveren, İş Kadını ve İş Adamları” nı belirlemektedir. Bu kapsamda 2007 “Yılın Verimli İş Adamı” Umut Oran seçilmiştir.
Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği’nin 2003 Çevre ve Dostluk Ödüllerinden “Kişi Dalında Dostluk Ödülü”nü köpeği Oskar ile birlikte almıştır.

SİYASET
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 26-27 Nisan 2008 tarihinde yapılan 32. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan Deniz Baykal’a karşı aday adayı olan Umut Oran, kurultay sonrasında da aktif olarak çalışmış, CHP İl ve İlçe Örgütleri ile siyasi çalışmalarını yürütmüştür.

22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılan CHP’nin 33. Olağan Kurultayı sonucunda Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçilmiş, bu görevini 17 Ağustos 2011 tarihine kadar sürdürmüştür.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimleri’nde, İstanbul 3. Bölgeden Milletvekili seçilmiştir.

17-18 Temmuz 2012 tarihlerinde yapılan CHP 34. Olağan Kurultayında delegeden en yüksek 3. oyu (786 oy) alarak Parti Meclisi Üyeliğine seçilmiş, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 30 Temmuz 2012 tarihi itibariyle CHP’nin İdari ve Mali İşler Başkanlığına getirilmiş ve bu görevini 8 Mayıs 2014 tarihine kadar yürütmüştür.

Sosyalist Enternasyonal Etik Komite Üyesi olan Umut Oran, 12-13 Aralık 2014 tarihlerinde BM Cenevre’de düzenlenen Konsey Toplantısında Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı seçilmiştir.

İngilizce ve Fransızca bilen; eski futbolcu, kaleci ve halen Galatasaray Spor Kulübü veteran takımı oyuncusu olan Oran evlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.