Dolar 32,3653
Euro 34,9637
Altın 2.325,37
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 26°C
Açık
Mersin
26°C
Açık
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 22°C

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın başlattığı kampanyayı değerlendirdi: Bağışın faturası da garibana çıkacak

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın başlattığı kampanyayı değerlendirdi: Bağışın faturası da garibana çıkacak
1 Nisan 2020 16:02
206
A+
A-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2014’teki yasa değişikliğine göre cumhurbaşkanının başlattığı kampanyalarda bağışların vergiden düşürülebildiğini hatırlattı. CHP lideri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ‘Milli Dayanışma Kampanyası’ sonucunda ‘corona’yla mücadelede ‘faturanın yine garibanlara çıkacağını’ söyledi.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın başlattığı kampanyayı Sözcü’den Saygı Öztürk’e değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ‘Yardım kampanyası’yla ilgili tartışmalar devam ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kurumlar ve şahıslar tarafından yapılacak bağışların tamamı hem de geriye dönük olarak vergiden düşürülecek.

Böylece, fatura yine garibana çıkacak” uyarısında bulundu. CHP Genel Merkezi’ne gidip Erdoğan’ın başlattığı yardım kampanyasıyla ilgili Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi yasaları ile bunlarda yapılan değişiklikler üzerinde çalışan Kemal Kılıçdaroğlu şu değerlendirmeleri yaptı:

– Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. Maddesi 10 Eylül 2014 tarihinde değiştirildi. Bu kanunun 10. bendi şöyle: “Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan yardım kampanyalarına, makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdî bağışların tamamı gelir vergisi matrahından düşülür.”

– Sormak lazım… Devleti yönetenler bağış kampanyası açıyorlar. O bağış kampanyasına katılan kişiler, geriye dönüp yaptıkları bağışların tamamını vergiden düşecekler. Erdoğan’ın bu düzenlemeden haberi var mı?

– Anlı-şanlı bir sürü ismi, “Bağış yaptı” diye yayınladılar. Başta, kamuoyunda ‘5’li çete’ olarak nitelendirilen isimler olmak üzere yaptıkları yardımlar kamouyuna açıklandı. Herkes bilsin ki o yardımı yapanlar, yaptıkları bağışın tamamını vergiden düşecek.

KIZILAY ÜZERİNDEN ENSAR’A YARDIM YOLU İZLENİYOR

Kemal Kılıçdaroğlu, yardım kampanyasına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi yardımların tamamının şirketler tarafından vergi matrahından düşüldüğünü kaydetti, “Aynı şekilde kanunun 6. maddesine göre patronların şirketleri ya da kendi adlarına yaptıkları bağışlar da vergiden düşecek.

Örneğin A şirketi bağışta bulundu. Şirket bunu vergiden düşecek. Şirket sahibi kendi adına yatırdıysa o da vergiden düşecek” dedi.

Kılıçdaroğlu, 2 milyon aboneli Başkentgaz’ın, vergiden muaf olduğu için Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar yardımda bulunduğunu, bu paranın tamamının vergiden düşüldüğünü hatırlattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.