Aytuğ Atıcı, “Sınır güvenliğine TBMM el koymalıdır.”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, ülkemizin iç barışını ve dünya barışını tehdit eden kötü sonuçların önüne geçmek için sınır güvenliği sorunlarının ayrıntılı şekilde TBMM tarafından ele alınıp çözüm üretilmesi ve Hükümete yol gösterilmesi amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.
Atıcı’nın TBMM Başkanlığına sunduğu Araştırma Önergesi şöyle:
“Bugün Suriye sınırımıza yakın yerde Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağının düşürülmesi ile egemenlik alanı ve sınırlarımızın güvenliği konusu yeniden gündeme gelmiş bulunmaktadır.
Her ne kadar siber sınır, yeni konseptlere eklense de halen klasik olarak, ulusların egemenlik alanı hava, kara ve deniz sınırları ile başlar ve biter. Bu sınırlarını koruyamayan ülkelerin egemenlik alanları sorgulanır duruma düşmektedir.
Suriye’de iç karışıklıklar başladıktan sonra Suriye ile kara ve deniz sınırlarımız boyunca çeşitli ihlaller ve olaylar yaşanmıştır. Sınırlarımızdan silahlı unsurların geçtiği, iç savaş lojistiği sağlandığı ve petrol kaçakçılığı yapıldığına dair iddialar bitmemiştir. Suriye ile sınır ihlalleri konusu uluslararası alana taşınmış ve sınır ihlallerinin bilerek yapıldığı iddia edilmiştir.
Sınırlarımızdaki ihlallerin önüne geçmek için duvar örülmesi hendek kazılması benzeri önlemler alınmaya başlanmış olsa da iddialar devam etmektedir.
Tarihte olmadığı kadar meydana gelen sınır ihlallerinin, komşu ülkedeki yabancı silahlı kuvvetlerle ülkemizi karşı karşıya getirdiği görülmektedir. Ülkemizin iç barışını ve dünya barışını tehdit eden kötü sonuçların önüne geçmek için sınır güvenliği sorunlarının ayrıntılı şekilde TBMM tarafından ele alınıp çözüm üretilmesi ve Hükümete yol gösterilmesi gerekmektedir. Bu amaçla Anayasanın 94 ve İçtüzüğün 104 ve 105. Maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını gerekli olmuştur.
GEREKÇE
Yaklaşık beş yıldır devam eden Suriye’deki iç savaş, iç barışımızla beraber dünya barışını da daha ciddi şekilde tehdit eder hale gelmiştir. Bugün Suriye sınırımıza yakın Rusya’ya ait savaş uçağının düşürülmesi angajman kuralları gereği yapılmış olsa da sonuç itibarı ile barışı tehdit etmektedir.
Suriye ile sınır güvenliği sorunumuz sadece karada değil denizde de bulunmaktadır. Akdeniz’de savaş uçağımızın düşürülmesi, limanlarımızdan kaçak giden silahların Yemen’de yakalanması bilinen örneklerdir. Sınırlarımızda kaçak petrol ticareti, uyuşturucu ticareti, insan kaçakçılığı gibi birçok yasadışı iş yapıldığı bilinmektedir. Kara sınırlarımızda Suriye ile aramızda örülmeye başlanan duvar, kazılan hendekler ve diğer sınır koruma önlemleri, tespitlerin doğru, önlemlerin gecikmiş olduğunu doğrular niteliktedir.
Suriye’deki iç savaşın bir kanadını oluşturan güçlere Türkiye’den sağlanan lojistik desteklerin bilinmesi, artık dünya tarafından Türkiye’ye bir baskı unsuru olarak kullanıldığı görülmektedir.
Suriye ile olan kara sınırlarımızın yeterince ve zamanında korunmamış olması siyasi iradenin bir politikası olduğu açıktır. Suriye ve Ortadoğu politikalarını din ve mezhep üzerine kurgulayanlar, bu politikalarını “Suriye’de anti demokratik uygulamalar var perdesi” ile örtmeye çalışmıştır. İktidarın bu politikaları komşudaki iç savaşı Türkiye’nin güvenlik sorunu haline dönüştürmüştür.
Suriye ile kara, hava ve deniz sınırlarımızda ihlallerin vardığı boyut Türkiye’nin iç barışı ve dünya barışı için yaşamsal bir sorun haline gelmiştir. Saydığımız bu gerekçelerle Meclis Araştırma Komisyonu kurularak sınır güvenliği konusuna TBMM’nin çözüm bulması gerekli olmuştur.”