“Mersin ve Suriyeliler”
–MERSİN VE SURİYELİLER–
-Merak ediyorum Mersin’e ne kadar Suriyeli geldi, devlet bunları kayıt altına aldı mı takip ediyor mu?
-Ekonomik durumu iyi olanlar ve bakıma muhtaç olanların oranı ne kadar?
-Bunlar nerelerde ikamet ediyor, nerelerde çalışıyor, ne alıp ne satıyor herhangi bir kontrol var mı?
-Hükümet bunlara maddi yardım yapıyor mu?
-Hükümetin ve devlet kurumlarının Suriyelilerle ilgili ileriye dönük hazırladığı bir program var mı?
-Bunlar kalıcı mı geldiler, yoksa dönecekler mi?
-Mersin’de kaç adet Suriye plakalı araç vardır?
-Suriyeliler geldikten sonra asayiş suçları (hırsızlık, fuhuş vs.) ne oranda artmıştır?
-Suriyelilerin Mersin’e gelmesinin Mersin ve Mersin’de yaşayan T.C. vatandaşları üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkileri nelerdir?
Birilerinin bu soruları ciddi anlamda sorgulaması gerek.
Artık muhatap İçişleri Bakanı mıdır, Mersin Valisi midir, Emniyet Müdürü müdür, Kaymakamlar mıdır her kimse; bu soruların cevabı mutlaka alınmalı ve kamuoyuna açıklanmalı. Bu konuda da milletvekillerinin harekete geçmesi gerek. Öyle laf olsun torba dolsun diye soru önergesi vermekle kimsenin eline bir şey geçmiyor. Arkasında durmak konuyu gündemde tutmak ve kamuoyunu aydınlatmak gerek. Belediye Başkanları da yönetimin içinde, araştırabilirler. Partilerin il, ilçe başkanları, yerel basın, üniversite araştırma görevlileri vs… Birileri bu konunun üzerine eğilmeli…
Suriyelilere kucak açma tamamen insani mi, vicdani mi? Yoksa her şey sadece oy için mi, iktidarda kalmak için mi?
Sonuçta bunları 3-5 yıl sonra T.C. vatandaşlığına geçirecekler ve oy kullandıracaklar. Sayısını bilmiyorum ama bu kadar insan gözü kapalı AKP’ye ve Tayyip Erdoğan’a oy verecektir. Bunun yanı sıra Mersin’e ve Mersin’de yaşayan vatandaşlarımıza, esnafa da olumsuz etkisi vardır. Mersin’e gelen Suriyelilerin %70’inin ekonomik durumu iyi. Suriyeliler her yere dükkan açtı, iş kurdu, ve daha ucuza çalıştıkları için bir çok yerde de işe girdiler. Bunların bir kısmı çok zengin en lüks araçlara biniyorlar, en pahalı mağazalardan alışveriş yapıyorlar. Ev alıyorlar, arsa alıyorlar. Geri kalan %30 da ne yiyor, ne içiyor, nerede barınıyor meçhul. Mersin 10 yıl sonra neye dönecek merak ediyorum.
Suriyelilere özel okullar açıldı; onlar Türkçe öğrenmiyor, her türlü etkileşimde Mersinlinin Arapça konuşmasını bekliyorlar. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hastanede muayene olurken ücret öderken, Suriyelilere ücretsiz. T.C. vatandaşı kendi ülkesinde 2. sınıf vatandaş konumuna düştü…
Savaş koşulları vardı, insanlar, Müslümanlar zor durumdaydı eyvallah; onlara kucak açalım yardımcı olalım. Ama bunu kontrollü, planlı, programlı bir şekilde yapmalıydık. Hükümet önce kendi vatandaşını düşünmeliydi. Türkiye sınırlarında güvenlik zafiyeti vardır. Giren çıkan belli değil, yol geçen hanına dönmüştür. Bu kontrolsüzlük de T.C. vatandaşına güvenlik tehdidi oluşturmaktadır. Niğde Ulukışla’da meydana gelen olay da bunun en yakın örneğidir.
Mersin’de ve bir çok ilde aynı problemleri yaşayan binlerce Türkiye Cumhuriyet vatandaşı bu önemli konu hakkında yetkililerden tatmin edici, bilgilendirici bir açıklama bekliyor.
Arda ŞENTÜRK – ardasenturk1903@gmail.com