Dolar 35,9677
Euro 37,1790
Altın 3.307,49
BİST 9.951,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 13°C
Az Bulutlu
Mersin
13°C
Az Bulutlu
Pts 13°C
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 13°C

Mersin’in Ulaşım Sorununa Çözüm Arandı

Mersin’in Ulaşım Sorununa Çözüm Arandı
9 Eylül 2014 21:18
334
A+
A-

ulasim-calistayi-mersin

Mersin Üniversitesi ile Mersin Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Ulaşım Çalıştayı düzenlendi.Ulaşım konusuyla ilgili tüm dinamikleri bir araya getiren çalıştay, ulaşım sorunlarına yaklaşım ve çözümler konusunda, dünyada benimsenen yaklaşımların, Mersin için uygulanabilirliği masaya yatırıldı.

9 Eylül Salı günü Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen çalıştaya, Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın’ın yanı sıra rektör yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Üniversitesi ile Gazi, Hacettepe, Çukurova, Toros ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim elemanları, kentte yer alan kurum ve kuruluş temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan rektör Prof. Dr. Suha Aydın, konunun uzmanları tarafından ulaşım konusunun çeşitli yönleriyle değerlendireceği ve görüşlerin paylaşacağı çalıştayın, Mersin için yapılacak ulaşım yatırım hizmetlerine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

ulasim-calistayi-mersin2

Mersin Üniversitesi’nin; üniversitelerin kuruluş amaçları olan bilimsel araştırma, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra topluma hizmet sunma görevine de büyük önem verdiğini dile getiren Prof. Dr. Aydın, bu bağlamda ilin ve bölgenin gelişmesi, ekonomik, sosyal ve çevresel sorunların çözülmesi için pek çok alanda araştırma, proje çalışmaları ve bilimsel etkinlik düzenlediklerini aktardı.

Ulaşım sorununun kentin en önemli gündem konuları arasında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, katkılarla zenginleşecek çalıştayın, kentin ulaşım yatırımları ve hizmetleri için yol haritası oluşturulmasını sağlayacağını ifade etti. Ulaşımın birçok kurumun yetkili olduğu ve pek çok kesimin etkilendiği bir kamu hizmeti olduğunu ve çözümü kolay olmayan sorunlar barındırdığını dile getiren Prof. Dr. Aydın gelişmiş ülkelerin, dünyada kentlerde yaşanan sorunlar arasında ilk sırayı alan ulaşım ve trafik konusunda 19’uncu yüzyıldan bu yana çaba sarf ettiklerini söyledi.

Mersin’in ekonomik ve sosyal yönden kendisine rakip olarak gördüğü kentlerle karşılaştırıldığında; kentsel altyapı ve hizmetler yönünden geride kaldığını belirten Prof. Dr. Aydın, “Kentsel hizmetler, bir kentteki yaşam kalitesi ve gelişmişlik düzeyinde önemli etkisi bulunmaktadır. Bu yönüyle ulaşım sadece bir fizik altyapı, bir ekonomik sektör değil bunun ötesinde bir yaşam kalitesi göstergesidir” dedi. Mersin’in kentsel yaşam kalitesi yönünden daha iyi bir düzeye ulaşması için önemli kamu yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydın, bu yatırımların ise bilimsel ve teknik temellere dayanması, toplumun ihtiyaçlarına uygun olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ulaşım sektörünün ekonomik sosyal ve çevresel etkilerinin olması nedeniyle pek çok alandan uzman bilgisine ve katkısına ihtiyaç duyduğunu aktaran Prof. Dr. Aydın, “Son yıllarda özellikle çevre duyarlılığının artması ve hizmetlerde yüksek kalite beklentisi ulaşım konusunda yenilikçi ve çevre dostu çözüm ve yaklaşımların geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu yönüyle sürdürülebilir ulaşım planlaması, ekonomik sosyal ve çevresel yönden dengeli ve toplumun uzun vadeli yararına çözümler amaçladığından gelişmiş ülkelerde benimsenen bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Çalıştayda bu konunun da bir başlı olarak belirlenmiş olması, ulaşım planlamasında önemli bir yer edinen bu kuramsal araştırma alanının uygulama alanında da değerlendirilmesini sağlayacaktır” diye konuştu. Çalıştayın içeriğiyle ilgili bilgiler de aktaran Prof. Dr. Aydın, çalıştayda kentin ulaşımının 12 başlıkta ele alınacağını ve çalıştay sonunda ulaşım sektör ve hizmet alanına yönelik kapsamlı bir rapor hazırlanacağını kaydetti. Prof. Dr. Aydın, konuşmasının sonunda çalıştaya katılmak üzrere Gazi, Hacettepe, Çukurova, Toros ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim elemanları ile çalıştayın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Çalıştayda kentlerin genel planlaması yanında Cezmi Türk Göçer de önemi nedeniyle ulaşım sektörünün özellikle irdeleneceğini söyledi. Kentte yaşayan insanları ekonomik, sosyal yönden fazlasıyla etkileyen ulaşım konusunun Mersin’de de önemini hissettirdiğinin altını çizen Türk Göçer, Mersin’de daha önce yapılmış olan bulvarlarda da bu konunun düşünülmüş olmasının gerektiğini söyledi.

Ulaşım konusunda ortak bir akıl geliştirmenin önemine değinen Türk Göçer, bütün paydaşların bir araya geleceği, bilimsel bir rapor hazırlanacağı, ulaşım tekniklerine, onun mühendisliğine ekonomisine, sosyal yaşantıya katkılarının ayrıntılarıyla hesaplanacağı platformların gerekliliğine vurgu yaptı. Türk Göçer, sadece kentin değil, ilin diğer alanlarıyla da entegre bir ulaşım planıyla kentte yaşayanların mutlu ve rahat olacaklarını belirtti.

Mersin’in yaşayan bir kent olduğunu ve özellikle liman kenti olması nedeniyle canlı bir ekonomiye sahip olduğunu kaydeden Türk Göçer, bu nedenle kara, hava ve deniz yolu ulaşımı konusunda ciddi planlamaya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Ulaşım planlamasının ekonomik kaynaklarla birlikte hayata geçirildiğinde farklı ve mutlu bir kent ortaya çıkaracağını sözlerine ekleyen Türk Göçer Mersin Üniversitesi ile Büyükşehir Belediyesi’ni böylesine yaşamsal bir konuyu irdelediği için kutladı. Çalıştayı çok önemsediklerini belirten Türk Göçer, çalıştaya katkı sunanlara teşekkür etti.

Burhanettin Kocamaz ise ulaşım konusunun Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikli konuları arasında bulunduğunu dile getirdi. “Daha göreve gelmeden yaptırdığımız araştırmalar ve yaptığımız tespitleri, göreve başladıktan sonra gerçekleştirdiğimiz detaylı analizlerle tahkim ederek, Mersin’in bu önemli sorununun çözümü için çok yönlü çalışmalar başlattık” diyen Kocamaz, kavşak düzenlemelerinden raylı sistem projesine kadar pek çok çalışmada önemli mesafeler kat ettiklerini aktardı.

ulasim-calistayi-mersin3

Yapılan her işte, ortaya konulan her eserde işlev kadar estetiğe de önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Kocamaz, “Mersin’e, Türkiye’nin ve dünyanın başka hiçbir şehrinde rastlanmayacak bir kimlik, bir farklılık, bir estetik, bir güzellik katacak çalışmalara imza atabildiğimiz ölçüde gerçekten işimizi yapmış, bulunduğumuz makam ve görevleri hak etmiş oluruz” dedi. Halkla şehir arasındaki ilişkinin mahiyetini doğru belirlemeksizin doğru işler yapmanın mümkün olamayacağını aktaran Kocamaz, “Her şeyden önce, Batı’da pek çok örneğine rastladığımız şekilde, insanı adeta ezen, yok sayan, hiçliğe mahkum eden yerleşim yerleri değil, insanın yaşadığı yere nüfuz ettiği, yaşadığı yerle ahenkli bir şekilde bütünleştiği şehirler inşa etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Her insanın kendine göre beklentileri ve hayaller olduğunu söyleyen Kocamaz, şehri de buna uygun olarak inşa etmek gerektiğini belirtti. Şehrin insanların sadece gündüz işyerinde çalıştığı, akşam evine gidip uyuduğu mekânlar olmadığını kaydeden Kocamaz, “Şehrin, insanın medeniyet tasavvurundan, kültür üretiminden kaynaklanan bir kimliği, bir şahsiyeti, bir silüeti, bir ruhu vardır. Şehirle insan arasındaki kimlik alışverişi karşılıklıdır. Şehirde farklı nitelikte insanlar yaşayabilir. Ancak hemşehri olabilmenin yolunun, bir ortak payda etrafında birleşmekten geçtiği unutulmamalıdır. İnsan şehri biçimlendirir, şehir de insanı” şeklinde konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri hakkında bilgiler veren Kocamaz, özellikle 13.1 kilometre uzunluğundaki Raylı Sistem Projesi üzerinde durdu ve projenin ayrıntılarını katılımcılarla paylaştı. Çalıştayın Mersin’in kısa, orta ve uzun vadeli ulaşım sorununun çözümü konusunda kendilerine ışık tutacağına inandıklarını dile getiren Kocamaz, çalıştaya değerlendirmeleriyle, önerileriyle, fikir ve düşünceleriyle katkı sağlayacak herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın ilk sunumu Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülagü Kaplan’ın gerçekleştirdiği “AB Ulaşım politikası, Ulusal Ulaşım Politikaları” başlıklı sunum oldu. Çalıştay, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayri Ulvi’nin “Toplu Taşım Planlanması, Dünyadan ve Türkiye’den Örnekler”, ODTÜ öğretim üyesi Yrd Doç. Dr. Hediye Tüydeş Yaman’ın “Trafik Mühendisliği Akıllı ulaşım Sistemleri; Düyadan ve Türkiye’den Örnekler” ve Boğaziçi proje A.Ş’den Erdem Dişli’nin “Mersin Ulaşım Ana Planı Çalışmaları” başlıklı sunumlarıyla sürdü.

Çalıştayda ayrıca “Sorun Tespitleri Öncelikli Sorun Alanları” konulu çalışma grubu, grup sunumları ve değerlendirme sonuç paneli yapıldı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.