Ortaöğretim Öğrencilerinin Araştırma Projeleri Ödüllendirildi

Mersin Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan TÜBİTAK 46’ncı Ortaöğretim Öğrencilerinin Araştırma Projeleri Bölge Yarışması tamamlandı. Mersin Bölgesi’nden toplam 100 projenin katıldığı yarışmada dereceye girenlere ödülleri, düzenlenen törenle verildi.
Türkiye genelinde 12 bölgede yapılan yarışmanın Mersin bölge finaline; Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Osmaniye ve Karaman ile KKTC’den ortaöğretim öğrencileri katıldı. Bu illerden toplam bin 544 başvurunun yapıldığı yarışmada ilk değerlendirmenin ardından 100 proje belirlendi ve düzenlenen sergiye davet edildi. Üç gün boyunca 7 bin 500 kişinin ziyaret ettiği serginin konuklarından biri de Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı oldu. Projelerin bulunduğu stantları gezerek öğrencilerle sohbet eden Prof. Dr. Çamsarı, projelerle ilgili öğrencilerden bilgi aldı.
Sergi süresince Mersin Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan jüri tarafından ikinci bir değerlendirmeye tabi tutulan projeler arasından ise bölge finalistleri belirlendi.
Yarışma sonunda dereceye giren proje sahipleri ödüllerini, 2 Nisan Perşembe günü Yenişehir Kültür Merkezi’nde yapılan törenle aldı. Törene; Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’nın yanı sıra, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü ve üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu, Mersin Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Mersin Emniyet Müdürü Dr. Rahmi Baştuğ ve il protokolünden çok sayıda isim katıldı. Törende yarışmaya proje sunan öğrenciler ve öğretmenleri de hazır bulundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende; üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü de mini bir konser verdi.
Açılış konuşmalarıyla devam eden törende konuşan Vali Çakacak, öğrencilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yarışmanın gençleri; fikirlerini projeye dönüştürmesi için teşvik etmek ve onların bilimsel gelişmelerine katkı sunmak amacıyla Türkiye genelinde düzenlendiğini söyleyen Çakacak, Mersin’in Türkiye genelinde en fazla proje üreten il sıralamasında 3’üncü sırada bulunduğunu ifade etti ve “Burada sergilenen 100 projenin 50’sinin de ilimizde üretilmiş olmasından ayrıca memnuniyet duymaktayım” dedi.
Küresel ölçekte söz sahibi bir ülke olmak ve ülkenin geleceğini gençlere güven içinde emanet etmek adına, Ar-Ge çalışmalarını destekleyen ve inovatif fikirlerin proje kültürü ile gelişimine katkı sunan bu tür yarışmaların düzenlenmesini değerli bulduğunu söyleyen Vali Çakacak, son yıllarda eğitime, araştırma-geliştirmeye yapılan yatırımların arttığını dile getirdi. Bu yatırımlarla birlikte Türkiye’nin, ileri teknolojileri kendi tesislerinde üreten bir ülke konumuna geldiğine dikkat çeken Çakacak, proje mantığı çerçevesinde düşünebilen ve olaylara bu bakış açısıyla çözüm önerileri getiren gençlerin, ülkeyi daha ileriye taşıyacaklarına inandığını belirtti.
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı da Mersin Üniversitesi olarak yarışmaya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti ve yarışmanın gençlerin bilim alanına adım atmasına öncülük etmesi açısından önemini vurguladı. Bu tür etkinliklerin, erken yaşlardan başlayarak bilimi çocuklara ve gençlere sevdirmek, bilim dünyasına küçük de olsa bir katkıda bulunabileceklerini fark ettirmek gibi işlevleri açısından ayrı bir değer taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Çamsarı, bu tür çalışmaların gençlerin merak etme, soru sorma ve araştırma yapma yeteneğini geliştireceğini belirtti.
Sergiyi bizzat gezdiğini ve farklı alanlardan onlarca yaratıcı çalışmayı görme fırsatı bulduğunu ifade eden Prof. Dr. Çamsarı, konuşmasının devamında öğrencilere şöyle hitap etti: “Bir bilim insanı olarak, bilime olan merakınızın, inancınızın çalışmalarınızda size her zaman yol göstermesini, hayatınızın her alanında aklın ve bilimin yol göstericiliğinden ayrılmamanızı diliyor, bu yolda gelişiminize katkı sunan öğretmenlerinizi ve emeği geçenleri kutluyorum.”
Prof. Dr. Çömelekoğlu ise yarışmanın Türkiye genelinde 12 bölgede eş zamanlı olarak yürütüldüğünü söyledi ve yarışmanın 46 yıldır süregelen köklü bir yarışma olduğunu ifade etti. Mersin Bölgesi’nin Türkiye genelindeki 12 bölge arasından başvuran projeler açısından 3’üncü sırada yer aldığını ve her geçen yıl proje sayısının arttığını ifade eden Prof. Dr. Çömelekoğlu, sergiyi üç gün boyunca 7 bin 500 kişinin ziyaret ettiğini ve projelerin çok beğenildiğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Yarışmada üçüncülük ve ikincilik elde eden 10’ar projenin sahipleri ödül ve madalyalarını törene katılan protokol üyelerinin elinden aldı. Yarışmayı birincilikle tamamlayan 15 projenin sahiplerineyse ödül ve madalyaları, Vali Özdemir Çakacak, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen ve Mersin Milli Eğitim Müdürü Adem Koca tarafından verildi.