Muhalefetin Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu Mu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından cumhurbaşkanı adayı olarak İslam İşbirliği Teşkilatı eski Başkanı Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu teklif ettiklerini açıkladı.
CHP ve MHP, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda karar kıldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı çatı adayı konusunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi, TBMM’deki makam odasında saat 13.00’da ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’nu, Bahçeli makam kapısının önünde karşıladı. Ardından tokalaşan iki lider, yaklaşık 35 dakika Cumhurbaşkanı adayı konusunda görüştü.
35 dakikalık görüşmenin ardından iki lider yan yana kameraların karşısına geçti. Milliyetçi Hareket Partisi’nin sayın Genel Başkanı ve arkadaşlarını, değişik siyasi partileri, sendikaları, sanatçıları ziyaret edip onların görüşlerini aldıklarını belirterek. “Sayın Genel Başkan ile bunları paylaştım,ayrıntılarını kendilerine aktardım. Herkesin kabul edebileceği, üzerinde uzlaşabileceği, saygınlığı olan, temizliği dürüstlüğü olan, bilgi birikimiyle, zerafetiyle herkese örnek olacak bir ismi sayın genel başkana sundum. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu bey. Kendisi bu konuda düşüncelerini aktaracak. Şunu ifade edeyim. Demokraside yeni bir olaya tanıklık ediyoruz. Büyük bir uzlaşmayı sağlamaya çalışıyoruz. Kavgadan uzak, barıştan huzurdan yana bir süreci başlatmak istiyoruz. Sayın genel başkan bu konuda gerçekten büyük bir özveride bulundu. Bizler demokrasinin, huzurun yolunu açmak istiyoruz. Bunu sağlamak konusunda da kararlıyız. İrademizi ortaya koyduk. Sayın genel başkana ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum” dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, şu açıklamaları yaptı: “Cumhuriyet Halk Partisi’nin değerli Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bey ve arkadaşları Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde ikinci kez görüşme imkanı bularak 1 ayı aşkın süredir yapılmış olan karşılıklı çalışmaları değerlendirerek bugün çok hayırlı bir adım atılmak üzere. Milliyetçi Hareket Partisi’ne Türkiye’nin yetiştirdiği değerli bir evladını bürokrat, diplomat olan sayın Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu önerdiler.
Bu öneri milletimiz için çok hayırlıdır. Bu öneri titiz ve partiler üstü bir çalışmanın sonucu olarak olgunlaştığı intiba yaratmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi’de bu isim üzerinde bütünleşerek Cumhurbaşkanlığı seçimini herhangi bir siyasi kaosa, krize dönüştürmeden demokrasimizin de güçlendirilmesi açısından gösterilen gayretlerle sonuçlandırma arzusu olacaktır. Bu bakımdan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının Türkiye’de çok değerli şahsiyetler bulunmakla beraber, bugünkü şartlar içerisinde değerli bir ismi önermesi bizi memnun etmiştir. Kendisine teşekkür ediyorum. Bu isim etrafında da çalışacağımızı açıkça belirtmek istiyorum.”
Bir gazetecinin ‘Çatı adayı konusunda uzlaştınız mı? sorusuna, “Artık bunun çatısı penceresi kalmadı”diye yanıtladı. İhsanoğlu, 2013 yılının sonunda görevini İyad Medeni’ye devretti.
Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan İhsanoğlu evli ve 3 çocuk babası.
CNNTürk